Koninklijke Onderscheiding voor hospice arts Ruben van Coevorden en directeur Sasja Martel

26 april 2013

Een hele eer en bijzondere waardering voor hospice arts Ruben van Coevorden en directeur Sasja Martel.

Op 26 april 2013 is hospice arts Ruben van Coevorden in de Beurs van Berlage in Amsterdam benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij werd onderscheiden vanwege zijn jarenlange werk in de levenseindezorg, het opleiden van SCEN artsen (artsen die getraind worden met euthanasie om te gaan), voor het vertegenwoordigen van het Nederlandse euthanasiebeleid in het buitenland en voor de oprichting van het Joods Hospice Immanuel, samen met Sasja Martel.

Aan het NIW verteld de heer dr. Coevorden: „Ik werd benaderd door de Amsterdamse wethouder Zorg om hem te ontmoeten op het stadhuis. Ik stuurde hem meteen de enthousiaste reactie dat ik blij was dat hij blijkbaar met me wilde spreken over het opschroeven van het budget voor de hospicezorg in Amsterdam. Vrijdag bleek het allemaal nep. Gelukkig was daar burgemeester van der Laan, die in zijn toespraak vertelde dat de meeste mensen door familie naar de Beurs waren gelokt en een aantal door de Gemeente. De uitnodiging was een smoes, maar die afspraak zou er komen, zei hij. En inderdaad: binnenkort zit ik bij de wethouder.”

Mevrouw Sasja Martel met burgemeester Jan van Zanen op 8 mei 2013.
Mevrouw Sasja Martel met burgemeester Jan van Zanen

Mw. drs. Sasja Martel was op het moment van de uitreiking op een cruise, en heeft haar onderscheiding op 8 mei 2013 in ontvangst mogen nemen. Zij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau als dank voor haar langdurige vrijwilligerswerk in het Joodse zorgcircuit, het opzetten van het enige Joodse hospice in Europa en het schrijven van het boek ‘Sterk als de dood, sterven en rouwen in Joods perspectief’. Zij heeft negentien jaar lang gewerkt aan het boek, waar sterven in het jodendom centraal staat.

Directeur Sasja Martel (links) en hospice arts Ruben van Coevorden (rechts) vieren hun benoeming in het Joods Hospice Immanuel in 2013.
Directeur Sasja Martel (links) en hospice arts Ruben van Coevorden (rechts) vieren hun benoeming in het Joods Hospice Immanuel in 2013.

Het bestuur, de medewerkers en de vrijwilligers van het Joods Hospice Immanuel wensen Sasja en Ruben geluk met jullie benoeming als ridder. Het is een kroon op jullie werk als oprichters van dit unieke hospice in Europa.